dodenherdenking500De 15-jarige scholier Auke de Leeuw deed veel stof opwaaien met zijn gedicht “Foute Keuze”, waarmee hij 2e werd tijdens de dichtwedstrijd “Dichter bij 4 mei” van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De prijs: het voordragen van zijn gedicht tijdens de nationale herdenking op de Dam. De ophef had alles te maken met het onderwerp van het gedicht, zijn oudoom Dirk Siebe die zich aansloot bij de Waffen SS en het vooruitzicht dat dit op 4 mei wordt voorgedragen.

Ieder jaar weer roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei jongeren tussen de 15 en 19 jaar op om een gedicht te schrijven over herdenken, oorlog of vrijheid. Auke de Leeuw deed mee en schreef het volgende gedicht:

Foute keuze

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe 
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt

Koos voor een verkeerd leger 
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven
 
Geen weg meer terug 
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan
 
Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet
Zijn moeder is verscheurd door de oorlog 

Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief
 
Dirk Siebe kwam nooit meer thuis
 
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft grote kritiek op de keuze om juist dit gedicht te laten voordragen tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Volgens het CIDI worden SS-ers zo op eenzelfde niveau geplaatst als verzetshelden en lijkt het alsof ook degene die de verkeerde keuzes maakten in de oorlog, en daardoor uiteindelijk hun leven lieten, ook herdacht moeten worden.

Nine Nooter, directrice van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is verrast door de kritiek en stelt dat het CIDI het gedicht “niet goed heeft gelezen en niet goed heeft begrepen”. Volgens Nooter brengt Auke juist een dilemma onder woorden door te beschrijven hoe er binnen een gezin goede en foute keuzes zijn gemaakt.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen, burgers en militairen,  die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Zou Auke vrij moeten zijn om zijn gedicht tijdens de dodenherdenking voor te dragen? Of maakt het feit dat zijn oudoom Dirk Siebe niet voor de vrijheid vocht, maar in naam van de onvrijheid, het gedicht ‘not done’ op de avond van vier mei?