boutaOp donderdag 5 april werd in Suriname de omstreden amnestiewet aangenomen. De volksvertegenwoordiging telde 28 stemmen voor, en 12 stemmen tegen. De verdachten van de Decembermoorden, waaronder President Desi Bouterse, gaan hierdoor vrijuit.

Bouterse, die als hoofdverdachte van de decembermoorden zoveel personen de vrijheid ontnam, herwint dus zijn vrijheid. Een gedeelte van de volksvertegenwoordiging, gekozen door het Surinaamse volk, steunt hem daarin, alsook een groot deel van het Surinaamse volk. De internationale gemeenschap valt over hem heen. De amnestiewet is in strijd met vele internationale verdragen. Mensenrechtenorganisaties zien de wet als een belediging voor de slachtoffers en nabestaanden van de Decembermoorden.

Toch lijken een aantal Surinamers te kiezen voor stabiliteit in het politieke klimaat, hetgeen volgens hen niet te bereiken is zo lang hun president vervolgd wordt voor iets wat ver in het verleden ligt. De vrijheid van 'Bouta' gaat echter overduidelijk ten koste van de vrijheid voor genoegdoening van nabestaanden en het Surinaamse volk. Wat is nou die vrijheid?