krantenwijkEen bijbaantje, ik had er ook meerdere toen ik jong was. Het was niet altijd even leuk maar wel handig, want mijn eigen vergaarde spaarcentjes kon ik naar believen besteden. Instituut Irewoc, een instituut dat kinderarbeid onderzoekt heeft zijn twijfels over de voordelen van een bijbaantje bij een kind. Bovendien hebben velen de wettige leeftijd om te werken nog niet eens bereikt.Ik herinner het me nog erg goed. Ik was een jaar of 12 en terwijl de laatste schoolbel van de week het begin van het weekend inluidde, was ik nog verre van euforisch. Reden? Die helse krantenwijk van drie uur die nog op me te wachten stond. Terwijl vriendjes met elkaar mee naar huis gingen om een potje te voetballen, ging ik linea recta naar huis. Drie grote stapels kranten stonden me vervolgens voor de voordeur op te wachten en met een beetje pech was daar ook nog de onverwachte stapel folders.

penny rekeningNu moet ik zeggen dat het werkje uiteindelijk best meeviel, tenzij de regen echt met bakken uit de hemel kwam. Discman op, verstand op nul en sjouwen maar. Het geld dat iedere week op mijn pennie-rekening werd bijgeschreven en de niet misselijke eindejaarsbonus (die ik zelf bij elkaar sprokkelde door haast obsessief alle 800 adressen een gelukkig nieuwjaar te wensen), maakte een hoop goed. Voor mijn gevoel had ik het geld ook echt nodig: ik mocht best Nike Air Max, maar daar moest ik zelf aan meebetalen; ik mocht best een spelcomputer, maar het is niet altijd sinterklaas; een luchtbuks? “Wat je wil mijn zoon, maar gaan jij en je broer dan maar vast sparen”.

Dit is inmiddels 15 jaar geleden, maar veel lijkt nog niet veranderd. Veel kinderen in Nederland beunen wat bij,  blijkt uit een onderzoek van Irewoc, een instituut dat kinderarbeid onderzoekt. Niet uit noodzaak, maar omdat ook hun ouders niet altijd hun baard en mijter tevoorschijn halen. Volgens Irewoc lijkt het onschuldig, maar zijn sommige baantjes gevaarlijk en gaat het ten koste van school. Ook zijn de baantjes vaak eerder uitputtend en saai, dan leerzaam. Belangrijkste punt van Irewoc is dat vele de wettige leeftijd om te werken niet bereikt hebben.

Ik vraag me af, moet je als 12-jarige in Nederland vrij kunnen zijn om wat geld te verdienen, of moeten we deze vrijheid wat actiever inperken omdat het uiteindelijk wellicht ten koste gaat van het kind?