Portretfoto Alexander"Het doel in mijn leven is om later te werken bij een magazine en dan zowel mijn kennis van fotografie als van mijn studie International Business Management te combineren. Het lijkt mij fantastisch om geld te verdienen met het maken van foto’s voor een modetijdschrift."   

Door: Alwin Sinnema

"Ik ben Alexander Kostadinov,  twintig jaar oud en kom uit Pelven, een stad in het noorden van Bulgarije. Met ongeveer 100.000 inwoners is het qua inwonersaantal vergelijkbaar met Leeuwarden, waar ik woon en studeer. Op de middelbare school heb ik  de opleiding bankieren gevolgd en dat is ook de reden dat ik nu International Business Management studeer aan De Stenden Hogeschool. Mijn grote liefde is echter fotografie." 

"De reden dat ik naar Nederland ben gekomen is omdat ik er altijd van gedroomd heb om hier te zijn. Sinds ik in groep vijf van de basisschool zat, bekeek ik al foto’s van Nederland en was ik gefascineerd door de windmolens, de vrijheid en het landschap. Het was mijn droom om hiernaartoe te gaan en die is nu uitgekomen."

"Nederland is echt wat ik er van verwacht had. Mensen zijn hier heel relaxt en vriendelijk. Daarnaast kun je hier doen wat je maar wil. Als je naakt rond wil lopen, dan is dat hier minder ongepast dan in Bulgarije. Je kunt hier echt jezelf zijn."

"De grootste mogelijkheid die ik hier zie, is dat ik de ruimte heb om mijzelf te ontwikkelen. Ik heb hier veel plezier en iedereen is bezig met hun eigen toekomst. Ik ben tevreden met mijn studie, de mensen om mij heen en mijn werk."   

"In veel opzichten is Nederland verschillend van Bulgarije. De mensen zijn hier anders in hoe zij zich gedragen en hoe zij over zaken denken. Het grootste verschil is als je in Nederland over straat loopt dat je mensen ziet glimlachen. Dat is niet vanzelfsprekend in Bulgarije, daar is iedereen te veel bezig met nadenken en mensen zijn er meer gesloten."

"Ik merk dat Nederlanders echt waarderen wat ik doe. Wanneer ik foto’s maak, dan krijg ik positieve feedback. In Bulgarije zeggen ze alleen of het goed of slecht is en zien fotografie niet als een vak waar je van kunt leven. Mensen geloven niet in hun capaciteiten en in die van anderen."

"Het is daarom moeilijk om samen te werken in Bulgarije, iets waarvan ik denk dat je er veel van kunt leren. Ik heb ambities en ik ben trots op het feit dat ik een Bulgaar ben en daardoor ben ik extra gedreven om te bereiken wat ik graag wil doen. Dit omdat ik weet hoe het leven daar is."

"Het mooiste van Bulgarije is de natuur. We hebben bergen, zee en veel bossen. Het is een mix van alles wat er bestaat. Alleen is het erg jammer dat men in Bulgarije, vooral aan de kust, veel hotels bouwen en daarom onaangeraakte natuur verdwijnt. Dit is echt een probleem en komt omdat iedereen geld wil verdienen, zonder hard te werken. Veel mensen uit Europa komen naar Bulgarije omdat het daar heel goedkoop is. Ik snap het wel, want het kost veel minder dan een reis naar Ibiza."  

"Bulgarije is eigenlijk een veel mooier land voor iemand met een passie voor fotografie, maar ik wilde een verandering en ik leef met de gedachte dat ik altijd nog terug kan gaan. Als ik terug ga wil ik mensen helpen met wat ik hier geleerd heb. Een groot nadeel is alleen dat er meer oudere dan jonge mensen in Bulgarije wonen, omdat de jongere generatie veelal naar het buitenland vertrekt. Ik kom terug, dat beloof ik."