IMG 6055‘’De reden dat ik naar Nederland kwam is omdat je hier hele aardige mensen hebt, maar vooral omdat je hier goed en veilig kunt studeren. In Nederland is het veilig om als meisje over straat te gaan zoals jij dat wilt. In Thailand is dat niet zo. De mensen in Thailand zijn heel anders dan de mensen in Nederland. Nederlandse mensen zijn heel direct en zelfs een beetje gemeen soms. Als hier iemand iets niet leuk vindt, dan zegt die gene dat gelijk tegen je. In Thailand praten mensen er meer om heen zodat bepaalde dingen vriendelijker overkomen. Dit was ik niet gewend toen ik voor het eerst in Nederland was.

Door: Leon Siliakus

Ik voel me al helemaal een Nederlander, ondanks dat ik hier nog maar twee jaar ben. De mensen op mijn school en om mij heen zijn erg vriendelijk. Hierdoor voel ik me hier helemaal thuis. Ik denk soms zelfs al in het Nederlands, dat is echt weird! Al vinden andere mensen om mij heen niet dat ik een Nederland ben. Je hoort gelijk dat ik een accent heb en dat ik hier niet vandaan kom. Ik vind dit niet erg, maar sommige mensen kijken toch anders naar je zodra ze weten dat je uit het buitenland komt. Ik voel me niet echt gediscrimineerd wanneer ik op straat loop, maar ik krijg wel eens een klote opmerking naar m’n hoofd geslingerd. Groepjes jongens op straat die dan ‘happy ending’ of ‘sambal bij?’ schreeuwen. Dit probeer ik te negeren, maar dit soort scheldwoorden zijn echt niet leuk om te horen.

Ik mis mijn eigen cultuur niet heel erg. Ik  mis Thailand, maar ook weer niet. In Nederland heb je altijd van dat ‘shitty weather’ en in Thailand is het weer altijd prachtig. Dat mis ik wel! Wat ik absoluut niet mis is het gedrag op straat in Thailand. Daar moet je namelijk altijd heel netjes zijn. Bij mijn familie gelukkig niet, maar bij anderen weer wel. Dat vind ik niks. In Nederland hoef ik dat gelukkig niet en daarom vind ik het hier zo fijn. In Thailand moet je veel respect hebben voor bepaalde dingen, hier in Nederland hoeft dat niet. Je hoeft niet steeds overal aan te denken en je kunt gewoon je gang gaan. De Nederlandse cultuur is zo lekker ‘down to earth’, dat zouden de mensen in Thailand ook iets meer moeten zijn. Wat ik wel erg mis is het eten van thuis. Ik hou heel erg van koken, maar sommige ingrediënten uit Thailand zijn hier niet makkelijk te verkrijgen. Ik kan dus niet eventjes de ‘sweet gerechtjes’ van thuis maken, maar gelukkig heeft Nederland kroketten. Die zijn zó lekker! 
Dat zouden we in Thailand ook moeten hebben. Misschien dat ik ze daar wel ga maken, als ik zou weten hoe dat moest.

In Thailand staat het huis van mijn ouders zo’n tien minuten van het strand vandaan. In Zwolle woon ik op mezelf in een appartementje. Dat is wel echt een wereld van verschil. Ik mis de zon en zee vooral en het uitzicht over het Thaise landschap. Zwolle is een prachtige stad, maar lang niet zo mooi als Thailand. Al moet ik wel zeggen dat Amsterdam echt fantastisch is. I love Amsterdam!’’