‘‘Ik had eens schoenen aan met een ijzeren onderkant die tikten op de vloer als ik liep. Van mijn vader moest ik ze onmiddellijk uitdoen. Het deed hem denken aan de tijd dat hij in de gevangenis zat’’, vertelde mijn vader. Het verhaal gaat over mijn opa. Iemand die stond voor zijn vrijheid en het hem niet liet afnemen in de oorlog. Hij wilde niet werken voor de Duitsers, dook onder, werd verraden, opgepakt en naar de gevangenis gebracht.

Door: Paula Heeger

Ik stel me voor hoe het moest zijn geweest voor mijn opa. Hoe hij werd binnengebracht en naar een cel werd geleid. Dat hij daar vervolgens maandenlang zat met een paar andere gevangenen. In een kille cel, waar de ruimte beperkt was en er geen privacy bestond. Hoe de angst zou zijn. Hoe er elke dag voetstappen te horen waren van de Duitse bewakers die ronddoolden over de gangen. Kille tikken tegen de grond van het ijzer onder hun schoenen. Hoe er verzetsstrijders uit hun cel werden gehaald om mee te komen, hun dood tegemoet. Mijn opa moet ook hebben gedacht dat hij op een dag aan de beurt was. Maar gelukkig was daar 8 december, de dag van ‘De Overval’. Op die dag, om kwart voor zes om precies te zijn, veranderde alles. Twee politiemannen kwamen aan bij de gevangenis en hadden drie gevangenen met zich meegebracht (alle vijf bleken leden van een zogenoemde knokploeg). Met z’n vijven kwamen ze gemakkelijk binnen, overmeesterden ze de bewakers en bevrijden ze 51 gevangenen. Er werd geen schot gelost.

Verwonderd kijk ik altijd naar die oude gevangenis, de Blokhuispoort, in mijn geboorteplaats Leeuwarden. Hoewel er nu allerlei culturele bedrijfjes in zijn gevestigd en er zelfs een café in zit (die ze ludiek ‘De Bak’ hebben genoemd), denk ik steevast aan mijn opa als ik er langs kom. Het ijzeren hek, de ijzeren poort en de twee spitse torentjes die je tegemoet komen als je binnenloopt – hij moet ze ook hebben gezien. Ik heb mijn opa dan wel nooit gekend, ik heb veel respect voor hem. Hij stond voor zijn vrijheid. Want vrijheid is een groot goed en dat laat je je niet zomaar afnemen.

8 maart 2015

Bron afbeelding: dnavanfriesland.nl