Als ik aan vrijheid denk, denk ik aan 5 mei. Dit komt omdat Bevrijdingsdag een feestdag is in ons land. Een dag die jaarlijks terug komt. Een dag die ik elk jaar vier. Mijn gedachten zijn dus al licht beïnvloed. Maar dat geeft niet.

Door: Anna Hofstra

Ik zie ze elk jaar: de aangeschoten feestgangers. Het hele festival staat er vol mee. En ja, ik doe er zelf gezellig aan mee. Tot diep in de nacht dansjes doen op een gratis festival? Daar zeg ik geen nee tegen. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om te onthouden waarom we op die dansvloer staan te swingen. Vrijheid is bijzonder, lastig te bevatten. Het is een ongrijpbaar begrip. Ik denk niet dat je zomaar een definitie aan het woord kunt geven. Het begrip vrijheid moet je echt ontdekken.

Ik denk aan de Tweede Wereldoorlog en aan alle films die er over deze vreselijke periode zijn gemaakt. Vroeger vond ik geschiedenis saai. Tegenwoordig vind ik geschiedenis belangrijk, want als je de geschiedenis van ons land niet weet, weet je ook niet waarom we elk jaar onze vrijheid vieren.

Als ik straks in mei naar de bar loop om mijn zoveelste drankje op te halen, proost ik op de vrijheid. Ik proost op het bijzondere feit dat ik de sterren van de hemel mag dansen en dat de aanwezige artiesten hun nummers mogen spelen.