Typhoon“Glen, hoe geaccepteerd en fijn je je ook voelt, je zult je altijd twee keer zo hard moeten bewijzen omdat je een kleurtje hebt.” Dit zijn de woorden van een moeder aan haar zoon.                                   

 

Door Thomas Mulder

Hoe komt dit over op een kind? En hoe is dat beeld in Nederland veranderd de laatste jaren? Ik moest hier aan terug denken nadat ik het programma 24 uur met.. had gekeken. Te gast bij presentator Theo Maassen was Glen de Randamie, een Zwolse rapper. Afgelopen jaar maakte hij onder het pseudoniem Typhoon zijn definitieve doorbraak in de muziekwereld.

Racisme kan twee kanten opgaan. “Je moeder doet een extreme uitspraak over mij en over mijn blanke broeders.” Die is raak, Theo Maassen gaat terug naar de realiteit van vandaag. Want zo is het vandaag de dag. Nederland is veranderd. Het thema van etniciteit is actueler dan ooit. Zwarte Pieten, Cartoons en uitspraken van Wilders. Allemaal thema’s die de revue zijn gepasseerd de afgelopen maanden. Twintig jaar geleden gingen we hier nog voorzichtig mee om, nu is het dagelijkse kost. 

Toch mogen we van geluk spreken dat we in Nederland leven. Glen de Randamie is hier een mooi voorbeeld van. Hij wordt sinds jaar en dag gekoppeld aan het begrip vrijheid. Deze donker gekleurde artiest is al jaren één van de hoofdacts van het Bevrijdingsfestival in Zwolle, zijn stad.