veerbootIk kijk er elk jaar weer naar uit: theaterfestival OEROL op Terschelling. Anderhalve week theater, muziek en natuur in juni. Het ‘Oerolgevoel’ begint altijd al op de veerboot. Wegvaren van het vasteland, loskomen van werk en andere verplichtingen, het eerste blikje bier wordt geopend: als dat geen vrijheid is!

Tot 2008 boekte je de bootreis vanzelfsprekend via Rederij Doeksen. In 2008 was daar ineens concurrent Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) met stuntprijzen. Voor maar 5 euro had je en retourtje Harlingen – Terschelling. Zo kreeg vrijheid ook nog eens een leuk prijskaartje.

Maar het ministerie van infrastructuur en Milieu maakte vandaag bekend dat Rederij Doeksen weer het enige bedrijf wordt dat een veerdienst biedt van Harlingen naar Terschelling. Doeksen ging de strijd aan met EVT, met als belangrijkste argument dat zij ook in het laagseizoen varen, een service die EVT niet biedt omdat het niet rendabel is. Maar deze service is essentieel voor de eilandbewoners. 

Vrijheid in de liberale economie betekent dat bedrijven de vrijheid hebben om elkaar te beconcurreren. Voor de consument zou dit positief moeten uitpakken, omdat dit de prijzen naar beneden drijft. Is het daarom niet vreemd dat de regering nu beslist dat EVT moet stoppen? Of heeft Rederij Doeksen een punt en is de concurrentie met EVT niet eerlijk als zij alleen varen in het hoogseizoen? 

De keuzevrijheid voor de consument is weg, maar gelukkig blijft het vrijheidsgevoel van de bootreis onaangetast. Een blauwe lucht, wind in de haren en in de verte doemt Terschelling al op. Nog een paar maandjes en dan mogen we weer, dan maar met Rederij Doeksen.