foto1Natasja Niyonsenga is 19 jaar en werkt momenteel bij Pathé in Arnhem. Ze is geboren in Tanzania, maar woont al bijna 18 jaar in Nederland met haar moeder en broertje. 

Add a comment

TorunnTorunn Davidsen is 47 jaar oud en woont al negentien jaar in Deventer. Ze komt uit Vadsø, dat ligt helemaal in het noorden van Noorwegen. Vadsø is de laatste stad voor Rusland, noordelijker en oostelijker kun je niet komen.

‘Ik ben naar Nederland gekomen omdat ik tijdens mijn studie een relatie kreeg met een Nederlandse vrouw. Ik had verwacht dat Nederland heel stedelijk zou zijn. Ik weet nog de eerste rit van Schiphol naar Deventer. Alles was groen en dat verbaasde me heel erg.’

 

 

 

Add a comment

Portretfoto Margarita AlexandrovaNaar een vreemd land moeten vluchten omdat je niet meer veilig bent in je eigen land vanwege je geloof.  Het overkwam de christelijke Margarita Alexandrova (17) en haar moeder. Ze lieten in 2008 het islamitisch Oezbekistan achter zich om een nieuw leven op te bouwen in Nederland.     

Add a comment


 

Christine Trip-Hofman is op 19 juni 1959 in Enschede geboren. Haar ouders kwamen uit Indonesië, net als vier van haar broers en zussen. Vroeger waren ze bij haar thuis met elf, ze heeft namelijk drie broers en vijf zussen. 

Add a comment

PortretfotoRillingen krijgt hij van 'allochtone' leiders die alleen maar denken aan hun eigen overleving, zijn grote droom is Minister van Defensie worden. Hij groeide op in een allochtonenbuurt, maar volgde vwo op ‘een blanke school’. Nu schrijft columnist Ismail Selvi (37) kritisch over het conservatieve Turkijke van Erdoğan. De Turkse Nederlander over leiderschap, racisme en vrijheid.

Add a comment

IMG 0333Nioutze Ho kwam in 1950 ter wereld in China. Na omzwervingen in Frankrijk en Australië woont ze al ongeveer 35 jaar in Zwolle. In Australië leerde ze haar Nederlandse man kennen. In Zwolle was de kunstenares voorzitter van verschillende organisaties voor Chinezen. Voelt ze zich Française, Australiër, Nederlander of toch een Chinees?

Add a comment

IMG 1221.2‘De oorlog heb ik zelden als eng beschouwd,’ begint Otto Janssen (81). ‘Het was voor mij geen tijd van angst. We woonden in Nijmegen, en ik vond het eerder spannend. Grote kans dat dit kwam door mijn leeftijd, ik was namelijk vijf tot tien jaar oud. Maar dan nog, ik heb niet geleden in de Tweede Wereldoorlog. Voor mijn vader was de oorlog juist goed voor de zaken,’ gniffelt hij. ‘Hij was bloemist, en de Duitsers kochten best vaak een bloemstuk om mee naar huis te nemen.’

Add a comment

Portretfoto 1Studeren en een gezin onderhouden is niet gemakkelijk voor de 28 jarige Amerikaans-Nederlandse student Andrew Marshall. Hij is naar Nederland gekomen om te studeren aan de TU in Delft. Vanuit geloofsoverwegingen drinkt hij geen bier, wijn, koffie en cola. ‘Mensen kijken me af en toe best verbaasd aan’.

 

Add a comment

Belkisa‘Eh, zou je je schoenen uit willen doen?’ vraagt een vrouw van middelbare leeftijd. ‘Ik heb wel een paar pantoffels voor je, of loop je liever op sokken? Dat is iets van vroeger, toen we nog tapijt hadden. ‘Met schoenen loop je buiten en buiten is het vies. Dan wordt het tapijt vies. En dan moeten we schoonmaken. Vandaar.’ 

De tv in de woonkamer staat hard, maar het is niet te verstaan waar het kinderprogramma over gaat. Het lijkt een soort Dora, maar dan in het Bosnisch. Een meisje van vier kijkt er geamuseerd naar. Boven de tv hangt, net als op bijna ieder ander stukje behang in de knusse woonkamer, een puzzel. Hobby van pa. De vrouw draait zich om en meteen valt het forse litteken op dat ze aan de linkerkant van haar kaak met zich draagt.

Add a comment

JitkaJitka Fiedlerovà is 69 jaar, en woont al 48 jaar in Nederland. Haar jeugd in Tsjechië was alles behalve vrij, want door het communisme werd alles verzwegen en had je weinig kansen als kind. Eenmaal in Nederland heeft ze een heel nieuw leven kunnen opbouwen met haar man, Gerhard Zwolschen (78).

Add a comment

 

IMG 3695-De 61-jarige Jane Heyden heeft Indonesisch bloed, maar is geboren en getogen in Nederland. Eerst heeft ze in Assen gewoond. Nu woont ze samen met haar gezin in Haren en ze is werkzaam als beleidsambtenaar bij de provincie Groningen. “Ik kom uit een gezin van negen kinderen, de vijf oudsten zijn nog in Indonesië geboren en de jongste vier, onder wie ik zelf, in Nederland.”

Add a comment

Portret Renata MoskalRenata Maskal kwam, in tegenstelling tot vele andere Polen, niet voor het werk naar Nederland. Via een datingsite op het internet leerde ze iemand kennen. Na een paar maanden contact besloot ze voor hem naar Nederland te vertrekken en liet daarbij haar familie en vriendinnen achter in Polen. Inmiddels woont ze hier al bijna 4 jaar samen met haar man.

Add a comment

Ilkin ÖzekinIlkin Özekin is een Nederlander met een Turkse achtergrond. In tegenstelling tot zijn ouders en grootouders, is hij wel in Nederland geboren. Wat merkt hij nog van zijn Turkse achtergrond?

Add a comment

2e8d7153636245bb3f0e598406733e2dOtilia Cser (34) verliet het platteland van Hongarije om naar Nederland te gaan. Haar familie en vrienden liet ze achter en haar vier banen verruilde ze voor een baan als au pair. In het begin kon ze alleen maar huilen, nu wil ze voorlopig niet terug naar haar vaderland. Samen met haar Nederlandse vriend woont ze nu in Enschede.

Add a comment

 

IMG 5646

Ani Hakobyan is op 18 januari 1996 geboren in Denemarken, in het plaatsje Hørsholm. Ani’s ouders komen uit Armenië. De twintigjarige Ani is opgegroeid in Deventer. Ani studeert om docent Engels te worden aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze woont met haar hond Bentley en vier huisgenootjes in een studentenhuis middenin de Amsterdamse wijk de Bijlmer.

Add a comment

Sameer HannanSameer Hannan(34) moest vluchten om zijn vrijheid te behouden. Hij is geboren in Syrië, maar woont sinds 2013 met zijn vrouw en zoontje Daniël (7) in Zwolle. Sameer vertelt waarom hij moest vluchten en hoe hij in Nederland terecht kwam.

Add a comment

12208798 919904134762402 3996735700880807259 n Ella Pickman werd geboren in Atlanta, Georgia, in Amerika. Al toen zij een jaar oud was verhuisde zij met haar Amerikaanse vader en haar Nederlandse moeder naar Nederland. Maar ondanks haar jonge leeftijd zijn er wel degelijk sporen te vinden die haar dubbele nationaliteit verraden.

Add a comment

Deniz OzdemirDeniz Ozdemir is 19 jaar en stopte met school vlak voor zijn examen. Hij is officieel Turks en Nederlands, maar houdt niet van de labels die we op elkaar plakken. Deniz fietste naar Turkije voor het ultieme gevoel van vrijheid en is gelukkig. 

Add a comment

Portret Paula Garcea 2

"Mijn familie dacht dat hij alleen een verblijfsvergunning wilde. Toch is mijn moeder met hem getrouwd. Ik ken zo naast twee culturen, ook de problemen van mijn vader, die vluchtte uit Roemenië, op zoek naar een beter leven."

Add a comment

Delal YilmazDelal Yilmaz (20) is tweedejaars student Logopedie aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze woont met haar familie in Deventer. Haar ouders komen uit Turkije.

Add a comment

PortretfotoMarkBroersmaHij was niet op de vlucht voor oorlog of criminaliteit, maar maakte de oversteek vanuit Tunesië vanwege de liefde voor zijn vrouw Desirée. Mourad Boussaid woont sinds 1993 in Nederland. Hij kijkt terug, staat stil bij de huidige situatie in de wereld en kijkt vooruit naar zijn toekomst en dat van zijn kinderen.

Add a comment

nandinNandin Tugoldor: ‘Mijn vader werkte bij een Mongoolse bank. De corrupte manier van werken stond hem niet aan, daarom is hij ontslagen. Veel Aziatische landen zijn erg corrupt. Zo kun je bijvoorbeeld je diploma kopen. Maar hij hoorde veel verhalen over een beter leven in Europa. Daarom besloten mijn ouders naar Nederland te verhuizen om mij een betere toekomst te kunnen geven. Ik was toen acht jaar.’

Add a comment

Portretfoto bewerktHet ergste leed is op den duur weinig meer dan een herinnering. Wenen. Het zware  geluid van een vliegtuig. Bombardementen. Doodsangst. Die herinneringen draagt Rob  Chrispijn (71) heel zijn leven al met zich mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren  zijn ouders  vertrokken naar de Oostenrijkse hoofdstad, waar in 1944 de kleine Robert  werd geboren.

Add a comment

2016-03-07 16.08.03Haar vader was een Schot, op vakantie in Nederland en ontmoette daar de liefde van zijn leven, haar moeder. Hij besloot om naar Nederland te komen, maar na een tijdje wilde het stel een nieuw avontuur aangaan. Ze emigreerden naar Amerika. Eenmaal daar kwam Sjaanmarie Dickson ter wereld, maar lang woonde ze er niet. Toen ze vier jaar oud was, keerden ze toch weer terug naar Nederland.

Add a comment

Knipsel jessin dingen

Positiviteit is voor Jessin Bennadi heel belangrijk. De geboren Schoonhovenaar werkt als teamleider bij een reclasseringsbedrijf in Den Haag en hij probeert ‘het positieve’ door te geven aan jongeren die tegen problemen aanlopen. Zijn meest geliefde vakantieland is Marokko: “Als ik na zes weken Marokko weer in Nederland aankom, heb ik wel 2 á 3 weken heimwee.”

Add a comment