Hanna Holland (21) verbaast zich over hoe Nederlanders zo goed kunnen fietsen. ‘Ik heb bijna drie ongelukken gehad onderweg hier naartoe’, lacht ze. In Düsseldorf pakt ze altijd de auto, of die van haar broer of zus. Want in Duitsland heeft iedereen een auto.

Add a comment

Zijn vader is al op jonge leeftijd van Turkije naar Nederland gekomen en zijn moeder is in Nederland geboren. Ilker Gunes (18) komt uit het Achterhoekse Zelhem, maar voelt zich eigenlijk meer Turk dan Nederlander. Vaak behandelen mensen hem anders. ‘Maar ik betaal toch ook gewoon belasting?’ 

Add a comment

Portretfoto Zhipeng LuoToen hij 12 was werd hij door zijn tante geadopteerd uit China. Nu woont hij al 10 jaar in Nederland, waar hij Creative Technology studeert aan de Universiteit Twente. Toch voelt Zhipeng Luo (23) zich niet Nederlands.

Add a comment

In 1997 verhuisde Joshua Leemburg van Colombia naar Rinsumageest, een klein dorpje in Friesland. Hij was toen anderhalf jaar. Inmiddels is de geadopteerde Joshua twintig jaar oud en voelt hij zich helemaal Nederlander. “Dit volk is gewoon verwend.”

Add a comment

Portretfoto RenateRenate Halink – Fonteiner werd als meisje verliefd over de grens. Tot grote schrik van haar moeder. Het was een jongeman uit het Nederlandse dorpje Groenlo met wie ze in 1982 haar geboorteland Duitsland verlaat. Hij werkte bij de bank en spaargeld opbouwen was aan de andere kant van de grens veel gunstiger. Nederland leek haar als jonge vrouw met twee kleine kindjes prachtig, maar echt genieten kon ze in het begin totaal niet. “Ik had het nooit weer gedaan.”

Add a comment

Portretfoto Alexander"Het doel in mijn leven is om later te werken bij een magazine en dan zowel mijn kennis van fotografie als van mijn studie International Business Management te combineren. Het lijkt mij fantastisch om geld te verdienen met het maken van foto’s voor een modetijdschrift."   

Add a comment

In gesprek met Parvaneh Masoemi

‘Mijn ex-man had een politiek probleem met de regering dus we moesten vluchten uit Iran. Ik ben toen gevlucht met mijn ex-man en mijn dochter. In een islamitisch land als Iran moet je je aanpassen aan de cultuur natuurlijk, niet alleen wat betreft de islam maar met alles. Als je dat niet doet word je gepakt of krijg je straf.’

Add a comment

Nog maar 28 jaar en al zoveel meegemaakt: Salma Terkawi is negen maanden geleden uit de Syrische hoofdstad Damascus gevlucht. Nu woont ze in Nederland, samen met haar zoontje en haar man. Hier voelt ze zich veilig, maar ze moest wel wennen aan Nederland. Ik sprak met Salma over de oorlog in Syrië en hoe het is om nu in Nederland te wonen.

Add a comment

'Twintig jaar geleden kwam ik, Eline Timmermans, als klein baby’tje vanuit Taiwan op Schiphol aan.  Hier werd ik opgevangen door mijn Nederlandse ouders en begon mijn leven als Hollands meisje. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik Nederlandse ben, alleen met een Aziatisch uiterlijk. Ik kom uit een leuk gezin met drie kinderen. Mijn broer Wijnand is 22 jaar oud en mijn zusje Larissa is 18 jaar oud.' 

Add a comment

Eenentwintig jaar geleden kwam Peter Danielson vanuit Zweden naar Nederland om hier te gaan werken. Tijdens zijn verblijf ontmoette hij zijn vrouw Annette. Zij was meer familie gebonden en de keus om in Nederland te blijven was daarom niet moeilijk. Ze gingen in Arnhem wonen, dicht bij de familie. Ze trouwden nadat hun eerste zoon was geboren trouwden ze en kregen ze nog twee kinderen.

Add a comment

30 jaar geleden nam Arthur Jansen het besluit om zijn familie, vrienden, werk en leven op te geven en te verhuizen naar Nederland. Arthur heeft ruim 20 jaar gewoond en gewerkt op Curaçao, dit als techneut bij de Coca-Cola fabriek en als bodybuilder. Nadat hij verplaatst was naar Aruba is het langzaam allemaal veranderd voor Arthur Jansen, uiteindelijk besluit hij dus te gaan verhuizen en zijn geluk te gaan zoeken in Nederland. Geen probleem zou je zeggen, aangezien hij gewoon de Nederlandse nationaliteit heeft. Maar dat bleek toch allemaal wat anders te lopen. 

Add a comment

foto 1Yesim Saltik is een tweeëntwintigjarige muziektherapiestudente uit Almelo. Dochter van Turkse arbeidsmigranten, wat betekent vrijheid voor haar? Een interview over vrijheid, muziek en haar Turkse achtergrond.

Add a comment

IMG 6055‘’De reden dat ik naar Nederland kwam is omdat je hier hele aardige mensen hebt, maar vooral omdat je hier goed en veilig kunt studeren. In Nederland is het veilig om als meisje over straat te gaan zoals jij dat wilt. In Thailand is dat niet zo. De mensen in Thailand zijn heel anders dan de mensen in Nederland. Nederlandse mensen zijn heel direct en zelfs een beetje gemeen soms. Als hier iemand iets niet leuk vindt, dan zegt die gene dat gelijk tegen je. In Thailand praten mensen er meer om heen zodat bepaalde dingen vriendelijker overkomen. Dit was ik niet gewend toen ik voor het eerst in Nederland was.

Add a comment

00001Tjeric Scheper (37), geboren op St. Lucia in het Caribisch gebied is op zijn achttiende naar Nederland verhuisd om in het Friese dorpje Grouw te gaan wonen. Tjeric is kok bij HRC Geertien in Muggenbeet.

Add a comment

FullSizeRender‘Mijn naam is Noah Staphorst, ik ben 19 jaar oud en woon in Lelystad. Ik ben half Surinaams, half Nederlands. Mijn moeder is Nederlands, mijn vader Surinaams. Mijn oma is met mijn vader naar Nederland gekomen in 1970. Hij was toen 4. Omdat Suriname een kolonie van Nederland was, was het makkelijk om hierheen te komen. In Nederland waren meer banen. Mijn oma is hierheen gekomen om een toekomst op te bouwen.’

Add a comment

MalkiIn Syrië was ik docent, ik gaf les aan alle klassen. In het dorp waar ik woonde zaten drie tot vier kinderen in één klas. Het was een klein dorp, later ben ik in de stad gaan wonen. Mijn leven was daar heel anders dan hier. Wij hadden als kind niet veel, bijvoorbeeld geen stroom, maar het leven was wel goed. Totdat ik problemen kreeg met de regering. Het leven in Syrië beviel mij niet meer, ik besloot te vluchten. Ik nam het vliegtuig naar Zweden en moest via Schiphol. Hier in Nederland zag ik kansen. Op dat moment kon ik kiezen om verder te reizen naar Zweden of asiel aan te vragen in Nederland. Ik heb gegokt en asiel aangevraagd in Schiphol. Allereerst moest ik formulieren invullen van de IND. Daarna moest ik wachten. Het was een moeilijke tijd, je weet niets en het wachten duurde lang, heel lang.

Add a comment

IMG 20160501 171454Sabri komt uit Turkije, en woont al veertien jaar in Nederland. Maar dat begon niet al te makkelijk. 'Ik had gewoon spijt van het emigreren. Ik ben samen met mijn vader rondjes gaan lopen, omdat ik zelf niks wist over mijn nieuwe omgeving en de mensen. Ik heb bijna tien maanden thuis gezeten, omdat ik bang was om te verdwalen.'

 

Add a comment

Foto web

Lilian Joseph (1970) is geboren in Liberia. Ze woont al tien jaar in Nederland. Sinds kort heeft zij het Nederlands staatsburgerschap. Lilian is een vrolijke vrouw. Zelfs na alles wat zij heeft meegemaakt.

Add a comment

Joyce HeydenJoyce Heyden (61) is net als haar ouders in het Koninkrijk der Nederlanden opgegroeid. Het enige verschil is dat zij geboren is in Assen en haar ouders in Nederlands-Indië. In 1949 vertrokken Alexander en Adèle Heyden naar Nederland om hier een nieuw bestaan op te bouwen. ‘Mijn ouders waren gewoon Nederlands, maar dan met een bruine kleur.’

Add a comment

Portret Kirill“Ik ben Kirill van Megen, 19 jaar oud en ik kom uit Iljinksy, een gehucht ten zuidoosten van Moskou. Toen ik elf jaar was, verhuisde ik met mijn moeder naar de Apeldoornse woning van mijn stiefvader. Dat was een flat. Een jaar later zijn we naar een tussenwoning in dezelfde stad verhuisd. Sinds mijn vierde levensjaar heb ik mijn biologische vader nooit meer gezien. De relatie tussen mijn vader en moeder liep toen op de klippen, en ik ging bij mijn moeder wonen. Tijdens een vakantie in Egypte ontmoette mijn moeder mijn huidige stiefvader.”

Add a comment

Portretfoto Marcel Titalepta 640x427Marcel Titalepta. Als je zijn naam leest zou je niet verwachten dat hij Fries spreekt. Zelf is hij geboren en getogen in Friesland, maar zijn opa en oma komen uit Indonesië. Hij vertelt onder andere waarom ze naar Nederland zijn gekomen, hoe het komt dat hij Fries spreekt en over de grootste cultuurverschillen tussen Nederland en Indonesië.

Add a comment

P3064426Tweeëntwintig jaar was Ambré Hyppolite, toen ze in 1969 Suriname voor Nederland verruilde. Ze wilde werken in het onderwijs en verliet haar moederland om in te trekken bij haar toenmalige echtgenoot in Nederland.

Add a comment

Portretfoto Jaap BoltJaap Bolt (73) vertrok als vijfjarig jongetje uit Indonesië en werd hier later meester op de basisschool. Samen met zijn ouders, drie zussen en broer voer hij met ‘de Nieuwe Hollander’ in 1947 naar Nederland. ‘Vluchtelingen kun je ons eigenlijk niet noemen, we zijn gewoon geëmigreerd.’

Add a comment

Zijn vader is op jonge leeftijd naar Nederland gekomen en zijn moeder werd hier geboren. Ilker Gunes (18) komt uit het Achterhoekse Zelhem, maar voelt zich Turk. 

Add a comment

24 juni 2009. In Bagdad ontploft een bom op de markt in de sjiitische wijk Sadr City, waarbij 72 mensen om het leven komen. 25 oktober 2009. In het Iraakse Bagdad komen 160 mensen om door een zware autobom. 8 december 2009. Enkele autobommen gaan af in Bagdad. 127 doden en 448 gewonden. Tussen al dit geweld woont Maisa, 11 jaar oud, haar vader is overleden. Zij en haar moeder, Layla, bleven achter. Ze woonden in een flatje in Bagdad maar hadden geen geld om zich te onderhouden. Maar ze hadden een neef in Nederland, Amer, die ze te hulp schoot.

Add a comment